Regionalni projekat “100 najvećih” još jednom poazao da se budućnost regiona zasniva na zajedničkom ekonomskom razvoju

Budućnost regiona zasniva se na zajedničkom ekonomskom razvoju. Najuspešniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske saradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete. Regionalni projekat “100 najvećih u Srbiji” se ove godine realizuje po drugi put pod sloganom “Moramo napred”.

Ukupan prihod koji je u 2019. godini ostvarilo 600 najuspešnijih kompanija u regionu iznosi više od 112,7 milijardi evra. U Srbiji sto najvećih kompanija ostvaruje prihod u iznosu od 24.6 milijarde evra, u Sloveniji 32.4, Hrvatskoj 29.8, Bosni i Hercegovini 12.4, Severnoj Makedoniji 9.5 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra, zbog čega se najuspešnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, istaknuto je u saopštenju kojim se najavljuje nastavak realizacije projekta “100 najvećih u Srbiji”.

“100 najvećih” je regionalni projekat koji već više od tri decenije nastoji da promoviše najuspešnije primere poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija na lokalnim i tržištima širom regiona. Njihovo umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija su faktori koji umnogome odlučuju ne samo o uspehu već i o opstanku na tržištu generalno.

“Sa našim uverenjem da treba ulagati u dobre primere i kontinuiranu edukaciju, a kao inicijativa koja se bavi afirmacijom, edukacijom i promocijom tržišta, analizama, te istraživanjima najnovijih business trendova, promovišemo sve to kroz ‘Klub 100’. On ima za cilj regionalno povezivanje i doprinos regionalnim integracijama, uspostavljanje poslovnih partnerstava i mogućnost povećanja kapitala kroz B2B networking u regionu. Promocija najboljih kompanija u regionu je bitna kako bi se iskazali potencijali zajedničkog tržišta, lobirala implementacija rešenja za poboljšanje privredne saradnje u regionu, te mapirale prepreke za ostvarivanje poslovnih partnerstava u regionu i dala adekvatna rešenja. Efekte 2020. godine ćemo tek videti naredne ali nesumnjivo je da je pandemija COVID-19 ostavila globalne posledice na sve sektore, te tek sada moramo više sarađivati i otvarati tržišta kako bi se ekonomije oporavile”, izjavila je Ivana Prvanović, direktorka projekta “100 najvećih u Srbiji”.

“Kao i prethodne godine Cube Team je analitički partner projekta ‘100 najvećih’ u Srbiji i regionu. Za potrebe projekta će uraditi analizu poslovanja najuspešnijih kompanija iz Republike Srbije, prema rezultatima poslovanja iz 2019. godine koji su dostupni u datom momentu. Imajući u vidu dešavanja u vezi sa pandemijom COVID-19, poslovna 2019. godina nam se čini prilično daleka. Ipak, potrebno je istaći rezultate koji su za mnoge srpske kompanije bili značajno bolji od prethodnih godina. S’ druge strane, saznanje i spoznaja realnih poslovnih rezultata 2019. godine su neizostavni u analizi i proceni budućih kretanja i uticaja na poslovanje kompanija i privrede u celini”, izjavio je Marko Radojičić, izvršni partner Cube Team-a.

“100 najvećih u Srbiji i regionu” realizuju Poslovne novine koje su član LRC BIS Group, u saradnji sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom CubeTeam d.o.o. Beograd. Ovaj projekat će i ove godine nastaviti da podržava najveće kompanije u Srbiji, ali i da ohrabruje one manje kojima je u ovim izazovnim vremenima podrška neophodna. Sastavni deo projekta je i luksuzno štampani poslovni godišnjak “100 najvećih”.

izvor: blic.rs