Avion koji nosi ime i lik slavnog naučnika Nikole Tesle otišao je na svoj prvi let do Njujorka, saopštila je kompanija Air Serbia.

Erbas A330 je ispraćen sa aerorodroma Nikola Tesla u Beogradu, 29. aprila. Svečanom ispraćaju su prisustvovali  predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i delegacija predstavnika srpske nacionalne avio-kompanije i mediji.

Čast nam je što imamo priliku da predstavimo najnoviji avion u floti Er Srbije, erbas A330. Uspostavljanje direktnog leta do Njujorka pre skoro pet godina predstavljalo je značajnu prekretnicu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region, s obzirom na to da je ovo jedini direktan let koji povezuje Srbiju i region sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kako bismo dodatno ojačali tu vezu, naš novi avion nosiće ime i lik najpoznatijeg srpskog naučnika Nikole Tesle, čiji život i rad simbolično povezuju region sa Njujorkom i Sjedinjenim Američkim Državama. Radujemo se prvom i svakom narednom letu, uvereni da će naši putnici uživati u neprevaziđenom iskustvu putovanja preko Atlantika,” izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Nejsmit je istakao da je ova avio-kompanija ponosna na to što je u proteklih pet godina prevezla preko 320 000 putnika na njujorškoj ruti i izrazio uverenje da će unapređenje usluga zahvaljujući novom avionu doprineti uspehu transatlantskog leta koji, uprkos pandemiji, i dalje ostvaruje dobre rezultate.

Ovaj avion je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije registrovan kao YU-ARB, tri puta nedeljno će obavljati letove do Njujorka, a broj letova će se postupno povećavati kako se bude bližila letnja sezona, navodi Air Serbia.

Izvor i foto: Air Serbia