„Da li je moguć brzi rast u doba korone? Digitalna era – nova kultura poslovanja” naziv je regionalne konferencije na kojoj su, u virtuelnom prostoru, danas govorili vlasnici i direktori kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje beleže rast poslovanja u kontinuitetu, pa i u ova izazovna vremena, kao i predstavnici privrednih institucija regiona.

Ova online konferencija održana je u sklopu projekata „Brzorastuće kompanije u regionu” i „100 najvećih u Srbiji“, koju i ove godine organizuju Poslovne novine i LRC, kao članice LRC Grupacije, uz pokroviteljstvo NLB Banke d.d. Sarajevo, agencije Cube Team iz Beograda i institucionalnu podršku Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group, u pozdravnom obraćanju naglasio je da je cilj projekata koje Poslovne novine rade u BiH i regionu promocija i uvezivanje kompanija koje pomeraju granice, kao i davanje medijskog prostora njihovim predlozima i zahtevima prema institucijama vlasti, te je naveo:

Svake godine kad uradimo analizu brzorastućih kompanija, preko 50 posto njih budu nove na rang-listama. Saradnja sa brojnim uspešnim privrednicima tokom protekle godine pokazala nam je da je moguć brzi rast i u doba korone. Kroz projekat Brzorastuće kompanije u regionu govorimo o tome kako su ostvarile brzi rast i prevazišle probleme u poslovanju, te kakvi su njihovi dalji planovi za budućnost. I Poslovne novine su upravo u doba korone proširile svoje poslovanje i krajem prošle godine otvorile kancelariju u Srbiji“.

Direktorica bonitetne agencije LRC iz Sarajeva i Članica Uprave LRC Group Jadranka Kuljanin govoreći o važnosti podataka i analiza za tržište naglasila je da su vreme pandemije iskoristili da pripreme novu platformu za pristup podacima, razviju nove proizvode i kroz agenciju LRC Inkasso nastupe i na regionalnom tržištu.

 Već 21 godinu smo lideri u ovoj oblasti i našim klijentima nudimo vrhunske alate za izradu poslovnih analiza, koje im omogućavaju da dođu do pouzdanih poslovnih partnera u BiH i regiji. Korisnici naših usluga su banke, ministarstva, opštine, nevladine organizacije, mala, srednja i velika preduzeća, samostalni preduzetnici, što dovoljno govori o pouzdanosti same platforme, kao i o tome da je prilagođena svim segmentima poslovanja“, naglasila je Kuljanin.

 Važnost strateškog komuniciranja

Osim promocije uspešnih kompanija i analitike koju rade za tržište BiH i regiona, fokus LRC Grupacije jeste na strateškom komuniciranju. U tu svrhu su prema rečima Adnana Hrenovice, predsednika Nadzornog odbora LRC Grupacije, preduzeli niz akcija kroz regionalne kancelarije, kako bi povezali kompanije koje žele da sarađuju.

U proteklih godinu dana organizovali smo niz B2B susreta, uz poštovanje epidemioloških mera i na taj način omogućili kompanijama da uspostave kvalitetnu saradnju, dođu do novih kupaca i plasiraju svoje proizvode na lokalnim, regionalnim i evropskim tržištima. Mali Šengen’ nam predstoji, ali jedan od preduslova da bi mogao funkcionisati jeste razmena tačnih finansijskih informacija“, istakao je Hrenovica.

Ahmet Egrlić, predsednik Vanjskotrgovinske komore BiH, tokom panela je istakao: „U Komori smo ubrzali procese digitalizacije, pokrenuli projekte za koje verujemo da će doprineti ne samo unapređenju našeg poslovanja, nego će biti od značajne pomoći korisnicima naših usluga, odnosno našim članicama. Nadamo se da ćemo svi skupa doprineti stvaranju preduslova za bolje poslovne rezultate, posebno u pogledu ušteda, produktivnosti i efikasnosti poslovanja, profitabilnost i konkurentske prednosti na tržištu“, rekao je Egrlić.

Da je kriza imala transformativni uticaj na poslovne prakse i modele mnogih preduzetnika, naglasila je Tatjana Shterjova Dushkovska, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, i navela:

Ključ je zalagati se za uključivanje kompanija iz regiona Zapadnog Balkana u globalne lance vrednosti, kako bi se podstaknuo transfer tehnologije prema lokalnim MSP, čineći ih ne samo pukim korisnicima digitalnih rešenja, već i uvodeći ih u položaj koji će doprineti njihovom budućem razvoju. Komorski investicioni forum aktivno sarađuje s kompanijama u pružanju podrške njihovim naporima u digitalnoj transformaciji, a Vanjskotrgovinska komora BiH ima vodeću ulogu u ovom procesu”.

O tajnama uspeha

O tajnama uspeha i poslovanja u doba pandemije koronavirusa govorili su direktori i vlasnici kompanija iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Jedan od glavnih odgovora na krizu nalazi se u tehnologiji i u inovacijama istakao je Vuk Guberinić, direktor i osnivač kompanije CarGo Technologies iz Beograda.

„CarGo je prepoznat kao prva ‘super aplikacija’ u Jugoistočnoj Evropi, što potvrđuje i otvaranje novog servisa u okviru aplikacije – CarGo Butlera. Za više od pola godine postojanja CarGo Batlera na tržištu u Beogradu uposlili smo više od 250 dostavljača, a naša platforma je omogućila stvaranje novih ugostiteljskih brendova, čime je uposleno više od 200 kuvara i konobara. Trenutno radimo na otvaranju novih restorana na Batleru, čime će priliku za zaposlenje dobiti još ljudi iz sektora ugostiteljstva“, rekao je Guberinić.

Kompanija Monetize Ad iz Sarajeva poslednjih godina vešto se izborila za lidersku poziciju u regionu, zahvaljujući inovativnom pristupu u svetu marketinga. Uz rapidan rast od čak 500 posto u 2020. godini kada su, prema rečima direktora Ajdina Brkovića, ostvarili prihode u iznosu od 20 miliona KM, Monetize Ad sve više budi interese stranih ulagača.

Digitalno doba – upravo je to adekvatan pojam za ‘korona krizu’. Period kovid 19 je ukazao na slabosti dosadašnjeg poslovanja većine poslovnih subjekata tako što je preko noći zahtevao da svojim klijentima pruže usluge online, na šta mnogi nisu mogli odgovoriti. S obzirom na to da smo se i pre ovog vremena bavili istim aktivnostima, prilično smo bili spremni te smo čvrsto odgovorili na sve izazove koje pandemija donosi. To je rezultiralo našim rastom. Mnoštvo je i drugih kompanija iz IT sektora doživelo ekspanzije u korišćenju njihovih softvera, online prodaji i slično. Dakle, moguće je!“, tvrdi odlučno Brković.

Efikasan način poslovanja i skoro 20 godina iskustva pomogli su Express courier iz Beograda da se prilagodi novim okolnostima u 2020. godini. Govoreći o tome direktor Slobodan Šuput je rekao: 

 „Pozicionirali smo se među vodeće kompanije sa još boljom uslugom slanja i dostave pošiljaka kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Razlog tome je pravovremeno prilagođavanje promenama na tržištu u organizacionom i tehnološkom smislu. To je prvi i neizbežan korak kako bi bio obezbeđen kontinuitet u pružanju transportnih usluga po principu ‘od vrata do vrata’. U uslovima pandemije to se prvenstveno odnosi na upravljanje resursima preduzeća, gde je najugroženiji ljudski faktor. Digitalizacija kao trajni proces u svim oblastima za sve privrednike, pa tako i za nas u oblasti usluga, omogućava transparentnu, jednostavniju, pouzdaniju i bržu komunikaciju sa klijentima i državnim institucijama“.

Nove okolnosti zahtevale su promenu u načinu razmišljanja

I firma ACO građevinski elementi iz Beograda, koja posluje na tržištu Srbije i Crne Gore, jedan je od svetskih lidera u svojoj delatnosti. Direktorica Jelena Andrić Grafakos iznela je svoja iskustva o tome kako su uspeli održati i značajno unaprediti svoje poslovne rezultate u prethodnoj godini:

Nove okolnosti zahtevale su promenu u načinu razmišljanja, drugačiji pristup poslovanju i razvoj agilnosti. Ukoliko se ovi parametri sagledaju i postave na pravi način, izmenjene okolnosti postaju prilika za rast i napredak“.

Već četiri godine zaredom City Šped iz Sarajeva nosi titulu brzorastuće kompanije. Prema rečima Mirjane Rupor, koja rukovodi sektorom transporta, u prošloj godini uspeli su prevazići sve izazove i ostvariti poslovni rast između 10 i 15%, o čemu kaže:

Naš moto je ‘logistika od poverenja’ i upravo je to sažetak poslovne filozofije naše kompanije i tajna našeg uspeha. Smatram da je potrebno pratiti trendove i prilagođavati se potrebama na tržištu da bi ostali konkurentni. Tokom pandemije kovid 19 bili smo primorani tražiti nove modalitete poslovanja, kako bi i dalje ostali konkurentni na tržištu. Zahvaljujući profesionalnom i predanom odnosu naših zaposlenih, uložili smo veliki napor da na vreme dostavljamo pošiljke, pogotovo medicinske, koje su pomogle da se u BiH prevaziđe i prevazilazi kriza prouzrokovana globalnom pandemijom“.

Jedna od najstarijih distributerskih kompanija u regionu Stadion iz Podgorice do početka pandemije beležila je konstantan rast. Anđelka Šljivančanin, komercijalna direktorica ove kompanije, rekla je da se potom stanje promenilo:

Delatnost distributera robe široke potrošnje na malom tržištu, kao što je tržište Crne Gore, nosi sa sobom niz specifičnosti i izazova sa kojima se uspešno nosimo već 30 godina. Poslovni planovi za 2021. godinu su usmereni u pravcu nastavka stabilnog poslovanja, uz ciljana i održiva investiciona ulaganja. U zavisnosti od razvoja turističke sezone očekujemo rast prihoda u odnosu na 2020. godinu, ali smo svesni i da se potrošnja na tržištu neće brzo vratiti na parametre iz 2019. godine. Navedeno od nas zahteva da radimo efikasnije, bolje i brže od konkurencije, na šta smo svi u kompaniji kao jedinstven tim fokusirani“.

Svetli primeri brzorastućih kompanija još jednom su pokazali da su se uspele izboriti sa novonastalom situacijom i uspešno se prilagodile promenama, a povrh svega nastavile rasti. Svi panelisti su saglasni u jednom, a to je da se treba brzo prilagoditi promenama, digitalizovati procese rada i povezati se na regionalnom nivou.