Cena zlata dostigla je u ponedeljak sedmonedeljni maksimum jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, mada je apetit za rizičnijom imovinom ostao jak.

Spot cena zlata iznosila je 1.783,88 dolara za uncu, što je najviši nivo od 25. februara, a ojačala je i cena fjučersa za američko zlato za 0,3 odsto, na 1.788 dolara za uncu.

Činjenica da je probijen nivo od 1.765 dolara za uncu i da je na zatvaranju trgovanja u petak bila u porastu, verovatno je podstakla trend rasta i zamajac špekulativnih kupovina među tržišnim igračima“, ocenio je analitičar Sakso banke Ole Hansen, prenosi Rojters.

Dodaje da se većina tih tržišnih aktera rukovodi cenom, pa kad uoče izglede za promenu cene moraju da se uključe, ali je, kaže, u osnovi na vrednost zlata uglavnom uticao kontinuirani pad prinosa na državne hartije od vrednosti SAD.

Prema procenama analitičara, zlato bi moglo da bude na pragu još jednog uzleta i da dostigne nivo od 1.800 dolara za uncu.

Srebro je takođe ojačalo za 0,4 odsto, na 26,05 dolara po unci, nakon što je zabežilo najviši mesečni cenovni nivo na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Cena paladijuma je skočila za 1,7 odsto, na 2.827,20 dolara, dok je platina zabeležila rast od 1 odsto, na 1.213,50 dolara.