Udruženje „Biznis na štiklama” ima jasnu viziju da okupi i osnaži preduzetnice kako u Srbiji, tako i u regionu. Daje podršku ženama koje žele da uđu u svet preduzetništva, da što jednostavnije i sigurnije započnu sopstveni posao, a kasnije uspešno i opstanu u njemu.

Nastalo je kao neformalna grupa iz udruženja „Promocija zdravog života”, koje se osim delovanja u vezi sa zdravim stilovima života, aktivno bavi i promocijom ženskog preduzetništva i u avgustu 2020. godine i zvanično menja ime u „Biznis na štiklama”. Udruženje je osnovano 2017. godine, na čelu sa Sofijom Bajić, a najvažniji događaj za ostvarenje ciljeva je međunarodna stručna konferencija „Biznis na štiklama”.

U Novom Sadu okupilo se 350 preduzetnica iz 11 zemalja, 15. juna 2017. godine, koje su međusobnom razmenom znanja i iskustava direktno uticale na jačanje ženskog preduzetništva. Svake naredne godine broj učesnica se povećavao da bi ove godine dostigao 700. Nažalost, zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa kovid 19, broj učesnica je morao biti redukovan na 500.

Konferencija „Biznis na štiklama” je upisana u kalendar manifestacija Grada Novog Sada i Vojvodine. Događaj je omogućio prisutnima da usvoje znanja iz oblasti koje su važne za pokretanje posla i opstanak u preduzetničkom svetu, kao i da čuju relevantna iskustva iz sveta biznisa.

Osim konferencije, u saradnji sa ministarstvima, gradskim i pokrajinskim institucijama, ali i IPA fondom Evropske unije, realizujemo nekoliko projekata, koji su od izuzetnog značaja za razvoj ženskog preduzetništva i osnaživanja žena uopšte.

U toku je implementacija projekta Ženski biznis hab, koji realizujemo u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, vredan 354 000 evra. Projekat je namenjen preduzetnicama i potencijalnim preduzetnicama, za koje smo obezbedili poslovni prostor i mesto za okupljanja i umrežavanja, neophodnu opremu za rad, kao i edukaciju i mentoring. U okviru ovog projekta kroz edukacije će proći 450 žena preduzetnica i potencijalnih preduzetnica.

Jedna od aktivnosti u projektu Ženski biznis hab je i TV serijal pod nazivom „Biznis na štiklama”. U 20 epizoda ovog serijala predstavili smo preko 60 preduzetnica, naših članica, čije priče predstavljaju primere dobre prakse i podsticaj su za sve one žene koje se još uvek dvoume da li krenu putem preduzetništva.

Implementirali smo i projekat Digitalno, a ne digitronom, finansiran sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a nedavno smo realizovali i projekat Ona može sve, za obuku samohranih majki za poslove virtuelnog asistenta, finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U okviru kluba „Biznis na štiklama” osnovali smo i Volonterski centar, koji pruža mogućnost mladima sa završenim fakultetom ili srednjom školom da ostvare svoje prvo radno iskustvo, neophodno za kasnije zapošljavanje i započinjanje karijere.

Članice udruženja su uglavnom vlasnice mikro i malih preduzeća, mada imamo i nekoliko koje spadaju u srednja, odnosno velika, kao što su Pay Spot, Paradox Consulting, Elipsa modna konfekcija i sl. Svima njima omogućena je promocija putem društvenih mreža udruženja, kao i mogućnosti umrežavanja sa potencijalnim klijentima i saradnicima, na dešavanjima koje na mesečnom nivou organizujemo u udruženju.

Cilj nam je da kroz različite projekte doprinesemo razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji i stvaranju uslova za uspostavljanje novih radnih mesta, ali i osnaživanju žena na svim nivoima.

U udruženju smo svesne da je položaj žene u Srbiji još uvek nezavidan, te je naše angažovanje usmereno ka edukaciji žena, pre svega, jer je mnogima još uvek neophodno da osveste stanje u kojem se nalaze da bi smogle snage i hrabrosti da menjaju.

Ubeđene smo da bi naše partnerstvo bilo na obostranu korist, imajući u vidu da udruženje „Biznis na štiklama” organizuje nekoliko značajnih manifestacija sa velikim brojem posetilaca.

Svakog prvog petka u mesecu organizujemo BNŠ Coffee time, koji je prilika za susretanje preduzetnica, njihovo upoznavanje i umrežavanje. Svaki ovaj događaj ima svoju temu, (predstavljanje nekog biznisa, predavanje na aktuelne teme, predstavljanje konkursa, predstavljanje programa osiguranja…) nakon kojeg sledi neobavezno druženje uz kafu. Ovim događajima prisustvuje od 30 do 50 žena.

Manifestacija koju smo prvi put organizovali ove godine pod nazivom „Priče na štiklama” bila je takmičenje u govorništvu, koje će omogućiti ženama da „puste glas” i ispričaju svoju priču javnosti. Konferencija je bila izuzetno posećena, učesnice su bile u prilici da ispričaju svoje priče, a najbolja od njih da osvoji nagradu od 100 000 dinara.

Krajem ove godine, prvi put ćemo organizovati Jesenji humanitarni bal, na kojem ćemo prikupljati sredstva za podršku ženskim start-up kompanijama. Ovo će biti glamurozan događaj koji će biti organizovan po uzoru na balove koji su nekada bili deo novosadske svakodnevice, sa velikim brojem posetilaca i odgovarajućim umetničkim sadržajem.