Putevima Obrenovića je nova velika turistička ruta koju pripremaju Turistička organizacija Čačka i nacionalna platforma Srbija stvara, uz podršku Vlade Srbije.

Ova ruta povezuje dva jezera i dva svetilišta, tri banje, pet muzeja i lokaliteta, sedam spomenika i 10 manastira.

Ovo je prilika da čačanski kraj dobije mesto na turističkoj mapi koje odavno zaslužuje, a to će podstaći i razvoj lokalne ekonomije i zapošljavanje“, naveo je Igor Kovačević, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Projekat će omogućiti da Ovčarsko-kablarska klisura stvori uslove za ispunjen višednevni boravak.

Cilj je da turisti borave duže, troše više i da se vraćaju, ali i da se seoskim domaćinstvima omogući da prodaju proizvode na pragu“, ističe Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

U junu u Ovčar Banji počinju radovi na rekonstrukciji železničke stanice, adaptaciji stare škole u moderan prirodnjački centar, izgradnji amfiteatra i uređenju banjskog trga. Takođe, počeće i radovi za pristupnicu ka Vidikovcu na Kablaru, sa koga se pruža pogled na mendre Morave.

Na jezeru Međuvršje započeće seča trave i trske, što je prva faza višegodišnjeg izmuljavanja po bilateralnom sporazumu Srbije i Mađarske čija je vrednost 40 miliona evra. U planu je da jezero do kraja godine dobije i moderno pristanište sa parkingom.

Izvor: eKapija
Foto: Serbia.com