Titula Evropske prestonice kulture je predata Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i Kaunasu iz Litvanije, koji će biti njeni nosioci 2022. godine.

Svečana ceremonija je organizovana onlajn i emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4, a titulu su predali Rijeka iz Hrvatske i Golvej iz Irske.

Time je Novi Sad postao prvi grad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture, a da se nalazi u državi koja nije članica Evropske unije, već kandidat za članstvo.

Naša krilatica ‘Za nove mostove’ proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate”, istakao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Zbog pandemije koronavirusa, svečana ceremonija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu je planirana za 13. januar 2022. godine, a zatvaranje će biti održano 31. decembra 2022. godine.

Izvor: BIZLife