Finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska su potpisali ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova.

Potpisivanju su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Izgradnja gasnog interkonektora je jedan od šest prioritetnih projekata Evropske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope.

Projekat je od zajedničkog interesa i doprineće bržoj integraciji regiona u energetsko tržište Evropske unije. Ova investicija koristi i grant EU iz IPA programa od skoro 50 miliona evra i to ukazuje na značaj koji EU pridaje podršci energetskoj tranziciji Srbije i regiona“, navela je Pavlova.

„Projekat će doprineti energetskoj bezbednosti i liberalizaciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU, ali i povećanju ekonomske razmene sa Srbijom“, istakao je Sem Fabrici.

Ministar Siniša Mali je naveo da će građanima Srbije ovaj gasni interkonektor obezbediti sigurno snadbevanje gasom i dovoljne količine gasa neophodnog za privredu i domaćinstva, kao i diverzifikaciju rute snadbevanja gasom, čime se doprinosi dodatnoj većoj nezavisnosti kada je dopremanje ovog energenta u pitanju, prenosi eKapija.

Radovi bi trebalo da počnu krajem 2021. godine, a planirano je da budu završeni do 2023. godine.

Cilj Srbije je da posle diverzifikacije gasnih ruta, ima i diverzifikaciju snabdevača u gasnom sektoru. Gasovod Niš-Dimitrovgrad, koji treba da počne da se gradi ove godine i da postane operativan do 2023. godine, omogućiće snabdevanje Srbije prirodnim gasom i od drugih snabdevača, iz LNG terminala u Grčkoj, iz gasovoda TAP i TANAP, koji su deo Južnog gasnog koridora, a u perspektivi i iz istočnomediteranskog gasovoda, gasom iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela. Izgradnja ovog gasovoda značajno će povećati energetsku bezbednost ne samo Srbije, već i regiona“, kazala je ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor i foto: eKapija