Potražnja za čelikom bi trebalo da poraste u tekućoj godini za 5,8 procenata i da dostigne 1874 miliona tona, prognoze su Svetske asocijacije čelika.

Uprkos velikom uticaju pandemije, globalna industrija čelika je završila 2020. godinu sa neznatnim smanjenjem potražnje za čelikom. Tome je doprineo rast u Kini od 9,1 odsto, a u ostatku sveta potražnja je oslabila za 10 procenata.

Globalna proizvodnja sirovog čelika porasla je za 10 odsto u prvom kvartalu 2021. godine. Prema izveštajima, proizvodnja u 64 zemlje je iznosila 489,9 miliona tona.

Kako se navodi, Kina je i dalje najveći proizvođač čelika sa 271 milion tona.

U Indiji je proizvedeno 29,6 miliona tona čelika, što je rast proizvodnje za 10,4 odsto. Japan je zabeležio pad od 1,7 i SAD od 6,3 odsto. U Japanu je u prvom kvartalu proizvedeno 23,7 miliona tona čelika, a u SAD 20,4 miliona tona.

Zbog zaključavanja i revizije investicija u mnogim zemljama, obim građevinskih radova je opao za 3,9 odsto. Najozbiljniji pad građevinske industrije je zabeležen na Filipinima, zatim u Indiji i Meksiku.

Najveći pad u sektorima koji koriste čelik je u automobilskoj industriji. Međutim, tokom 2021. godine se očekuje oporavak ovog sektora, naročito u SAD.

Prema očekivanjima, do 2022. godine automobilska industrija će se potpuno vratiti na nivo koji je imala pre početka pandemije.

Svetska asocijacija čelika je industrijska grupa koja okuplja predstavnike sa učešćem od 85 odsto u međunarodnoj produkciji čelika.

Izvor: Biznis.rs