Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je najviša ruska monetarna institucija.

Upravo smo objavili izveštaj o preporukama zajedno sa konceptom digitalne rublje“, rekla je prva zamenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište.

Ona je takođe navela da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitkoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem.

Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazalo je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 posto ispitanika bilo protiv.