U Srbiji su za proizvodnju vina registrovana 424 proizvođača i 4618 proizvođača grožđa, a u 2020. godini je iz Srbije izvezeno 11,17 miliona litara vina, u vrednosti od oko 16 miliona evra, prenosi Politika.

Od ukupne količine izvezenog vina, u Rusiju je izvezeno 56,6 odsto. Na Cefta tržištu je prodata trećina ukupnog izvoza, a dominantna tržišta našim proizvođačima su Bosna i Hercegovina, sa 18,2 odsto, i Crna Gora, sa 12,2 odsto. U 2020. godini na tržište Evropske unije je izvezeno 7,5 odsto ukupnog izvoza vina.

Kako se navodi, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ovaj sektor strateški važan za razvoj ekonomije Srbije. U 2021. godini biće nastavljene mere podsticaja. Kroz novi projekat Svetske banke vinogradarima i vinarima biće omogućeni i povoljni krediti. Učešće korisnika biće 10 odsto od vrednosti prihvatljivih investicija, poslovne banke obezbeđivaće 40 odsto kroz kreditiranje poljoprivrednika, dok ostalih 50 odsto čine bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke.

Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu je obljavljen u martu i očekuje se objavljivanje javnih poziva u narednom periodu.

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. planirano je i sprovođenje mera koje su namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta, navodi Politika.

Program razvoja vinarstva i vinogradarstva za period od 2021. godine do 2031. godine je prvi put usvojen tokom 2020. godine.

Cilj je da Srbija dostigne površinu pod vinogradima kao i zemlje u okruženju, poveća udeo domaćeg vina na sopstvenom tržištu i omogući rast izvoza, kao i razvoj vinskog i seoskog turizma, navedeno je u strategiji.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay