Kompanija Hyundai napreduje s razvojem letećih automobila i veruje da može početi da koristi leteće taksije od 2025. godine.

Hrabre prognoze je za Reuters otkrio direktor Hyundaijevih globalnih operacija i Hyundaija za Severnu Ameriku Jose Munoz, koji je kazao da bi komercijalni letovi mogli biti uspostavljeni do 2025. godine. To je pre nego se ranije prognoziralo, što govori da bi Hyundai mogao imati leteće taksije na većim američkim aerodromima do 2028. godine.

Leteći taksiji koje je Hyundai pokazao ranije su zapravo bili kvadrikopteri s baterijama, a kompanija je nedavno najavila investiciju od 7,4 milijarde dolara u SAD u svrhu proizvodnje električnih vozila i pametnih rešenja za mobilnost, uključujući leteće automobile.

Hyundaijeva baza za operacije vezane za saobraćajnu tehnologiju trenutno se nalazi u Vašingtonu, ali je u planu otvaranje infrastrukture i na drugim mestima kao što je aerodrom za putničke dronove u Velikoj Britaniji.

Iako neki smatraju da se radi o tehnologiji iz daleke budućnosti, Munoz je kazao da Hyundai ne želi da kasni. Predviđa se da bi tržište urbane gradske avio-mobilnosti moglo da vredi do trilion dolara do 2040. godine.

Kada je reč o budućoj tehnologiji, nikad nije prerano. Pioniri su pobednici”, jasan je bio Munoz.

Kompanija ne želi samo da prodaje leteće taksije, nego veruje u poslovni model koji podrazumeva razvoj usluga, kao i korišćenje letećih automobila za transport komercijalnog tereta.

Godine 2019. Hyundai je napravio plan ulaganja 1,5 milijardi dolara u periodu od šest godina za leteće automobile. I neki drugi proizvođači, poput Toyote, Daimlera i Geelyja, takođe su zainteresovani za ovu vrstu vozila.