Do 2025. godine u Beču, na prostoru nekadašnje železničke stanice Nordbahnhof, nastaće park površine 93 000 kvadratnih metara. Freie Mitte (prev. Slobodni centar) biće najveći bečki park nakon uređenja Kurpark Oberlaa 1974. godine.

Planirano je uređenje prostora za odmor i rekreaciju, ali i “urbana divljina”, u kojoj će se biljke i životinje moći slobodno da se razvijaju.

Ovim parkom otvaramo nove smerove u dizajnu bečkih parkova. Freie Mitte neće biti ‘uglađeni’ park, već potpuno nova vrsta rekreacijskog i prirodnog prostora za stanovnike Beča. To će između ostalog osigurati ‘urbana divljina’ i preostale tračnice železničke stanice”, rekao je Jürgen Czernohorszky, član gradske i pokrajinske vlade u Beču, resor za klimu, životnu sredinu, demokratiju i osoblje.

Freie Mitte je klimatski park, odnosno prirodna oaza u drugom bečkom okrugu, u kojoj će biljke i životinje neometano živeti. Ovo područje je već sada stanište za nekoliko zaštićenih vrsta, poput zelenih krastača i peščanih guštera. Ubuduće je planirano uređenje prostora za sunčanje, vrtova za druženje, zona za pse, izgradnja drvenih šetališta za posmatranje prirode, kao i zasađivanje 300 novih stabala. Mesto koje je ranije služilo za skladištenje uglja za železničku stanicu, sada će biti pretvoreno u sportske i rekreativne terene. Uređenje parka počinje u julu, a prvi reoni bi trebalo da budu završeni do jeseni 2021. godine.