Felix Romuliana bi trebalo da dobije novi turističko-istraživački centar. Organizacija Evropske unije za očuvanje kulturnog nasleđa i turizam i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GiZ su raspisali tender za izvođače radova na izgradnji centra za istraživače koji rade na ovom lokalitetu, kao i za proširenje smeštajnih kapaciteta gostiju.

Projekat se realizuje kroz program “Kompetitivnost EU kroz razvoj inovacija i turizma”, čiji je cilj razvoj turističke infrastrukture i očuvanje kulturne baštine, a koji predstavlja deo Strategije razvoja turizma koji je donela Vlada Republike Srbije.

Finansijska sredstva za izgradnju novog centra su obezbeđena preko Evropske unije, Republike Nemačke i Ministarstva za ekonomsku saradnju, razvoj i implementaciju.

Gamzigrad je vrlo važan arheološki lokalitet za proučavanje rimske istorije. Palata Felix Romulijana je predstavljala rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija. Nikada nije dovršena, a carevi su u 4. veku posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom 5. veka palatu su razorili varvari, a u 6. veku Justinijan I je obnovio Romulijanu kao pograničnu tvrđavu. Od juna 2007. godine ovo značajno arheološko nalazište se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Izvor: eKapija
Foto: Vikipedija