Finalni događaj PowerUP Programa za podršku inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) i startup kompanija sa Zapadnog Balkana održao se 29. juna 2021. godine, kada je jedanaest kompanija finalista imalo priliku da predstavi svoje kompanije u najboljem svetlu pred eminentnim investitorima iz regiona.

Projekat je pokrenut od Svetske banke u martu 2020. godine, finansira ga Evropska unija u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), a sprovodi se uz podršku konsultantske kompanije Deloitte.

Među investitorima koji su bili članovi žirija na finalnom događaju između ostalih su i prepoznate regionalne Venture Capital kompanije kao što su J&T Ventures, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Meritus Ulaganja d.o.o, Prosperus Invest, Day One Capital, Gap Minder VC, Seedstar URU Capital i drugi.

PowerUP finalni događaj pokazao je jedanaest timova u različitom stupnju razvoja. Kompanijama u zrelijoj fazi bilo je lakše da se predstave jer su predstavljale brojke, sve što su napravili do sada i samim time su dali težinu projekcijama koje su predstavile. Ceo region, od Slovenije do Bugarske, treba događaje poput PowerUP-a kako bismo prikazali otvorenost idejama i prilikama koje su pred startupima. Poslovično smo zatvorena regija i ne otvaramo se lako drugima, posebno kada je u pitanju podela ideje ili poslovnog plana. Upravo zbog toga su ovakvi događaji bitni”, istakao je Stevica Kuharski, direktor fonda Fil Rouge Capital i član žirija koji je birao pobednike.

Prema ocenama žirija, tri najuspešnije kompanije su osvojile “Nagradu za preduzetničku izvrsnost Zapadnog Balkana“, prilagođenu poslovnu savetodavnu podršku lokalnih i regionalnih stručnjaka iz vodeće svetske kompanije za pružanje profesionalnih usluga Deloitte. Na prvom mestu je kompanija “Dwelt”, IT kompanija u BiH i jedini startup sa sopstvenim tehnološkim proizvodom iz oblasti energetike. Drugo mesto u takmičenju je odnela kompanija “NF Innova” iz Srbije, koja se fokusira se na digitalno bankarstvo i pružanje usluga financijskim institucijama. Treće mesto je osigurala kompanija “Blinking”, takođe iz Srbije, koja se bavi kreiranjem digitalnih rešenja za digitalni identitet, verifikaciju identiteta i zaštitu korisničkih podataka.

Digitalizacija energetskog sektora nikada nije bila veća, kao ni fokusiranost na kupca koji više nije pasivan član tržišta, jer mu se zbog dostupnosti vlastitih izvora energije pruža mogućnost da postane aktivan član ekosistema, upravo naša softverska platforma je tu da to i omogući. Velika nam je čast što smo bili deo PowerUP programa, koji nam je pružio profesionalnu podršku u raznim sferama poslovanja u proteklim mesecima, mogućnost prezentovanja našeg jedinstvenog rešenja investitorima i predstavnicima korporacija, kao i mogućnosti umrežavanja sa drugim kompanijama tokom celog programa”, navela je Marija Dimitrijević, menadžer prodaje i marketinga iz pobedničke kompanije Dwelt.

Izvor: Nezavisne.com