Spor oko cene razvoda Evropske unije i Velike Britanije svakako je najteži deo u pregovorima o Brexitu. Krajem 2018. godine, kada je sačinjen izlazni ugovor za Brexit, Vlada u Londonu je govorila o sumi između 40 i 45 milijardi evra, koliko će Britanija morati da uplati u evropske fondove. Tada, ali i nakon što je sporazum stupio na snagu krajem januara 2020. godine, niko nije dao precizan iznos vrednosti odlaska jedne od, do tada, ključnih članica Unije.

Međutim, kako objavljuje irski RTE, prema Izveštaju o budžetu EU za 2020. godinu, Brisel je cenu razvoda ipak izračunao. Britanija će u EU kasu morati da uplati 47,5 milijardi evra, a već narednih meseci, tačnije do kraja godine 6,8 milijardi evra.

Najveći deo iznosa, oko 35 milijardi evra, čine sredstva koje su Britanci prethodnih godina koristili zahvaljujući raznim višegodišnjim programima EU. Penzijske rezerve iznose oko 14,5 milijardi evra. Konačna cifra – 47,5 milijardi evra  je rezultat činjenice da Velika Britanija i dalje ima pravo na određene isplate iz budžeta EU i nakon konačnog izlaska iz Unije.

Britanija je do kraja prošle godine, i pored Sporazuma o Brexitu, bila deo unutrašnjeg tržišta EU, u fazi tranzicije, pa je u skladu sa tim i uplaćivala određena sredstva u zajedničku, evropsku kasu. Iako bi ovo mogao da bude dodatni argument u konačnom prebijanju računa, iz Brisela poručuju da je Evropska komisija „baš za toliko i umanjila razliku između svoje i britanske kalkulacije“.