U Arilju su radovi na izgradnji brane i akumulacije Svračkovo jedna od najvećih investicija u zapadnoj Srbiji, a njena vrednost iznosi 100 miliona evra.

Kako je naveo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara i biće u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka.

Imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja”, istakao je Nedimović.

Vodozahvatna kula ima visinu od 61 metra, a to je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Goran Puzović, direktor Javnog preduzeća Srbijavode, saopštio je da je do sada završeno 25 odsto radova, kao i da se planira da ceo projekat bude gotov u narednih pet godina.

Ove godine završavaju se najteži radovi, predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu ulagaće se preko milijardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom”, naveo je Puzović.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay