Za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća, koji je 28. juna raspisalo Ministarstvo za brigu o selu, vlada veliko interesovanje, prenosi eKapija.

Rok za prijavljivanje na ovaj konkurs traje do 1. novembra, odnosno do utroška sredstava.

Ministar Milan Krkobabić je gostujući na TV Prva naveo da prema procenama Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u Srbiji ima oko 200 000 praznih kuća.

Ima ih u svim delovima delovima Srbije, najviše u rubnim područjima Banata, zatim u Bačkoj u delovima prema Hrvatskoj, kao i na jugu Srbije, gde nam je Kuršumlija takoreći prazna, kao i Trgovište”, istakao je Krkobabić.

Objasnio je da za kuće mogu konkurisati mlađi od 45 godina, bračni i vanbračni parovi.

Tri su ciljne grupe ovog programa. Prva su oni koji žive u zajedničkim domaćinstvima, druga ljudi koji žive u prigradskim naseljima kao podstanari, pa bi da se vrate u zavičaj, a treća mladi obrazovani, recimo, IT stručnjaci, veterinari, agronomi, lekari, stomatolozi koji bi otišli na selo da žive i rade”, kazao je Krkobabić.

Ministar je objasnio da zainteresovani sami traže kuće i da njihovu vrednost procenjuje opštinski procenitelj.

Za jednu kuću se može dobiti najviše 1,2 miliona dinara, a kuća bi trebalo da ima vodu, struju i kanalizaciju.

Na pitanje zašto je program namenjen samo mlađima od 45 godina ministar je odgovorio da prema podacima u Srbiji ima 250 000 neoženjenih muškaraca i 100 000 neudatih devojaka do 45 godina.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay