Nemačka avio-kompanija Lufthansa je objavila da se zadužila na tržištu kapitala za dodatnih milijardu evra kako bi poboljšala likvidnost i vratila državnu pomoć.

Kompanija je izdala obveznicu u dve tranše od po 500 miliona evra, stoji u saopštenju.

Prva tranša nosi godišnju kamatnu stopu od dva posto, a dospeva na naplatu 2024. godine. Druga pak donosi kamatnu stopu od 3,5 posto, a dospeva na naplatu 2029. godine.

Lufthansa namerava da upotrebi novac kako bi poboljšala likvidnost.

Nastavljamo dosledno raditi na našim merama restrukturiranja kako bismo što pre zaključili vladine stabilizacijske mere”, rekao je glavni finansijski direktor kompanije Remco Steenbergen.

Vlade Nemačke, Austrije, Švajcarske i Belgije obećale su Lufthansi hitnu finansijsku pomoć od devet milijardi evra zbog pada poslovanja u vreme pandemije koronavirusa.

Kompanija je u februaru ove godine izdala obveznicu u vrednosti od milijardu evra i vratila deo državne pomoći koju je dobila.

U saopštenju se navodi da su krajem marta raspolagali s 10,6 milijardi evra gotovine i da su dotada iskoristili oko 2,5 milijardi evra pomoći. Lufthansa priprema i dokapitalizaciju kako bi vratila isplaćenu državnu podršku, ali izvršni i nadzorni odbor navodno još nisu odlučili kada i u kojem iznosu, napominje agencija DPA.