Evropska unija od 2022. godine uvodi novu tehnologiju – Intelligent Speed Assistance (ISA). Reč je o limitatoru brzine, a taj sistem će biti ugrađen u sve automobile proizvedene posle juna 2022. godine.

Proizvođačima je ostavljena mogućnost da ovu tehnologiju, u aktuelnim modelima proizvedenim pre tog roka, implementiraju do 2024. godine

Naime, svi automobili će biti opremljeni prednjim kamerama i navigacionim uređajima. Pomoću oba sistema automobil će detektovati ograničenje brzine. Ako vozite automobil brže od ograničenja, uključuje se zvučno upozorenje. Umesto zvučnog upozorenja, mogu da se koriste trepćuća svetla u kabini. Nakon prekoračenja ograničenja brzine, moguće su i vibracije papučice gasa. Kod svakog uključivanja automobila, sistem će moći da se isključi. Međutim, kad završite sa vožnjom, isključite automobil i ponovo ga uključite, sistem će opet biti aktiviran i ponovo će biti potrebno da se isključi, piše eKapija.

ISA sistem bi do 2022. trebalo da bude 100 odsto precizan i da tačno prepoznaje ograničenja brzine, prenosi Revija HAK. Uz pozitivne strane koje donosi uvođenje ovakvog sistema, pominju se i one negativne.

Kao prvi izazov navodi se to što bi vozači bi mogli da postanu previše komforni i da voze po automatizmu, u skladu sa ograničenjima brzine. Ali, u slučaju poledice, na primer, ograničenje brzine može da bude čak i previsoko postavljeno.

Drugi izazov predstavlja prepoznavanje znakova promenjivih ograničenja brzine, koja su česta elektronskim displejevima na velikim prometnim saobraćajnicama.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay