Nakon 12 meseci rasta, beleži se pad svetskih cena prehrambenih proizvoda, saopšteno je u izveštaju koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane u proseku je iznosio 124,6 poena u junu, što je za 2,5 odsto manje nego u maju, ali je još uvek za 33,9 procenata iznad nivoa na kome je bio u istom periodu 2020. godine, navodi se u izveštaju na zvaničnom veb-sajtu ove agencije.

Na pad indeksa su najviše uticale niže cene biljnih ulja i žitarica, a u manjoj meri i smanjenje cena mlečnih proizvoda.

Cene biljnih ulja su opale za 9,8 posto u junu, a najviše su pojeftinili palmino, sojino i suncokretovo ulje.

Žitarice su zabeležile umereniji pad cene od 2,6 odsto u odnosu na maj, ali je njihov indeks i dalje za 33,8 odsto iznad nivoa iz juna prošle godine.

Međunarodne cene kukuruza su smanjene za 5,0 procenata, predvođene padom cena u Argentini usled rasta zaliha posle nedavne žetve, gde su prinosi bili veći od očekivanih.

Cene pšenice su pale u junu za 0,8 posto zbog povoljnih globalnih izgleda proizvodnje kod mnogih ključnih proizvođača, koji su znatno nadvladali uzlazni pritisak na cene izazvan sušom koja pogađa rod u Severnoj Americi.

Indeks cena mlečnih proizvoda je opao za 1,0 procenat, na 119,9 poena, pri čemu su pojeftinili svi mlečni proizvodi, a najviše maslac.

Šećer je poskupeo za 0,9 procenata na mesečnom nivou, treći mesec zaredom, dostižući novi višegodišnji maksimum. Kako se navodi, tome su doprinele neizvesnosti u vezi sa uticajem nepovoljnih vremenskih uslova na prinos roda u Brazilu, koji je najveći svetski izvoznik šećera.

Međunarodne kotacije mesa su porasle za 2,1 odsto u junu u odnosu na maj, nastavljajući uspon deveti mesec uzastopno, tako da je ovaj indeks za 15,6 procenata nadmašio vrednost iz juna 2020. godine, ali je još uvek za 8,0 posto niži od rekordnog nivoa zabeleženog u avgustu 2014. godine, piše BiZlife.

Izvor: BiZLife
Foto: Pixabay