ArhiBau, sajam kulture građenja i održivog razvoja, održaće se po prvi put, od 2. do 4. septembra 2021. godine, u organizaciji Društva arhitekata u Zagrebu.

Zagrebačka Arena ugostiće predstavnike regionalne arhitekture, građevinarstva i građevinskog sektora, kao i druge važne aktere u industriji. Osim mogućnosti za poslovne susrete, posetioci će imati priliku da saznaju sve o novim trendovima u industriji građevinarstva, da upoznaju hrvatske i strane proizvođače, kao i proizvode, usluge i zelene tehnologije u građevinarstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.

ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture, građevinarstva i održivog razvoja i kao međunarodna konferencija na kojoj će učesnici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj”, izjavio je Tihomil Matković, predsednik Društva arhitekata Zagreba.

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski efikasno usmerenje planiranja, projektovanja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom, kao i dostupnosti i cenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i građevinarstva. Osnovne programske celine konferencije su Okviri kulture građenja u 21. veku, Urbanizam 2021, Dani zagrebačke arhitekture 2021, Kulturna baština 2021 kao i ARTUR – Arhitektura i turizam 2021.

Važnost klimatskih promena i uticaja na okolinu u svim aspektima svog delovanja prepoznala je Zelena banka (EBRD) i podržala stručnu konferenciju ArhiBau.

Drago nam je da EBRDove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku da podelimo svoje iskustvo i da pomognemo Hrvatskoj i regionu da prepoznaju ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obavezala da će osigurati finansijska sredstva i savetodavnu podršku za podsticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj”, navela je Victoria Zinchuk, direktorka EBRD za Hrvatsku.

Značaj nove inicijative Evropske komisije, ArhiBau sajma i konferencije za region i Republiku Hrvatsku istakla je hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko.

Zadovoljstvo mi je kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske grupe zastupnika za Novi evropski Bauhaus da učestvujem na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj sjajna prilika za razmenu mišljenja i generisanje novih rešenja za dalju zelenu i digitalnu tranziciju, kao i održivu i klimatski neutralnu budućnost EU”, kazala je hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom privrednom komorom, pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstva i državne imovine, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, kao i Grada Zagreba.

Prijave traju do kraja jula i dostupne su na sajtu www.arhibau.hr ili na imejlu [email protected] i [email protected]. Za učešće na sajmu biće neophodni kovid pasoši i digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay