Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje razvoja i revitalizacije poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima. Sredstva su namenjena za nabavku opreme i repromaterijala, radi unapređenja procesa proizvodnje i preduzetništva u Vojvodini.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, izvestio je javnost o pojedinostima ovog konkursa, koji je od izuzetne važnosti za očuvanje istorije, tradicije i kulturoloških osobenosti u Vojvodini kroz zanatstvo, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Kako objašnjava Ivanišević, tradicionalni zanat označava veštinu ručnog rada, profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Kroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno, ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini”, saopštio je Ivanišević.

Konkurs je otvoren do 22. jula 2021. godine. Potrebno je da privredna društva i preduzetnici koji se prijavljuju na konkurs budu upisani u registar Agencije za privredne registre, najkasnije do 31. decembra 2019. godine, da imaju aktivan status i da su razvrstana na mikro ili mala pravna lica.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay