U Čajetini je otvoren Regionalni inovacioni startap centar, koji je namenjen kako meštanima, tako i digitalnim i inovacionim nomadima iz čitavog sveta.

Centar je svečano otvorio Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. Istakao je da je Zlatibor upisan na inovacionu i digitalnu kartu Srbije i čitave Evrope, čime postaje deo integrisanog sistema sa više od 20 inovacionih startap centara i tehnoloških parkova u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Čačku.

Ministar je naveo da je cilj da korisnici ovih centara između sebe sarađuju i razmenjuju znanje i iskustva, što će doprineti stvaranju nove vrednosti i razvoju novih ideja koje će podržati razvoj Zlatibora i doneti dobrobit lokalnoj zajednici i ljudima koji ovde žive.

Popović je ukazao na to da mladi više ne moraju da idu u velike gradove poput Beograda, Novog Sada ili Niša da bi pokretali svoje biznise, već sada to mogu da urade u svom mestu, uz podršku najboljih mentora, koji rade u ovom centru.

Sve troškove finansiraće Vlada Srbije i opština Čajetina, jer želimo da se mladi vrate ovde, pokrenu svoj biznis i doprinesu razvoju opštine, regije i cele Srbije. Želimo da motivišemo mlade da ostanu u svom kraju i da tu zasnivaju svoje porodice i grade profesionalne karijere, koje više ne moraju da se naslanjaju na tradicionalne privredne grane, već to mogu da budu poslovi u kreativnoj industriji, poslovi vezani za programiranje, inovacije, pametne gradove i sela, ali i unapređenje usluga u turizmu i poljoprivredi kroz inovacije i digitalizaciju”, istakao je Popović.

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj izdvojio je 20 miliona dinara za uspostavljanje i opremanje Regionalnog inovacionog startap centra na Zlatiboru.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da osnivanjem pomenutog centra Zlatibor ide u korak sa savremenim evropskim i svetskim turističkim destinacijama.

Ovakav centar pruža našoj opštini mogućnost da kroz inovacije u turizmu prati savremene svetske trendove”, kazao je Stamatović.

Direktor startap centra Darko Đurović je rekao da je Centar već dobio prve stanare koji koriste njegove kapacitete za razvoj ideja i biznisa.

Regionalni inovacioni startap centar na Zlatiboru, pored zajedničkog prostora za rad, raspolaže najsavremenijom tehnološkom opremom, a sadrži i multifunkcionalnu salu gde mogu da se održavaju predavanja sa većim brojem učesnika, bioskopske projekcije i pozorišne predstave. Centar raspolaže smeštajnim kapacitetima koje mogu da koriste digitalni nomadi kojima su turistički centri, kao što je Zlatibor, česta i poželjna destinacija, preneo je sajt Vlade Srbije.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay