Ruska kompanija Silovije mašini je saopštila da je zainteresovana za projekte u Srbiji, poput učestvovanja u energetskoj tranziciji i otvaranja novih energetskih postrojenja, nakon što se završi projekat revitalizacije hidroelektrane Đerdap 1.

Kiril Maksimov, zamenik generalnog direktora AD Silovije mašini, istakao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE Đerdap 1, koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije Đerdapa 2 i rekonstrukciju Termoelektrane Nikola Tesla, kao i za buduće kapacitete.

Želeli bismo da budemo uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji i da pomognemo da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija. Takođe, želimo da učestvujemo i u izgradnji novih postrojenja”, naveo je Maksimov.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović se sastala sa predstavnicima ruske kompanije, sa kojima je razgovarala o modernizaciji postojećih energetskih kapaciteta i procesu energetske tranzicije.

Kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja Elektroprivrede Srbije. Revitalizacija HE Đerdap 1 jedan je takav projekat i drago mi je da možemo da razgovaramo i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta. Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo Silovije mašini, rekla je ministarka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: eKapija
Foto: Vikipedija