Siromašne države bi ove godine mogle izgubiti 1,4 triliona dolara zbog kolapsa u turizmu, a uzrok toga jeste nejednaka distribucija vakcina protiv koronavirusa.

Pretpostavlja se da će globalna ekonomija ove godine ostati bez 2,4 triliona dolara zbog pandemijskog udara na turizam. U izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) navedeno je da će ekonomske posledice uticaja pandemije na turizam biti gore nego što se to očekivalo pre godinu dana.

U izveštaju je obrazloženo kako nejednaka distribucija vakcina utiče na svetsku ekonomiju – kako uzrokuje gubitke u turizmu. Pretpostavlja se da će gubitak ove godine biti između 1,7 i 2,4 triliona dolara, a zbog ponovnih restriktivnih epidemioloških mera u zemljama poput Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izgleda da će siromašne države izgubiti 1,4 triliona dolara zbog negativnih posledica po turizam, objavila je Turistička organizacija UN-a. Gubitak globalne ekonomije zbog udara na ekonomiju bi tokom 2020. i 2021. mogao iznositi 4,8 triliona dolara. Od toga bi u siromašnim državama mogao biti 2,9 triliona dolara.

Pomenuti izveštaj UNCTAD-a sadrži i analizu gubitaka u industrijama koje se oslanjaju na turizam, ali je izostavljena analiza podsticaja kojima se nastoje ublažiti negativne posledice po ekonomiju. Istaknuto je da su upravo siromašne države pretrpele najveće gubitke zbog negativnih procesa u turizmu. Naglašeno je da je još daleko završetak krize u turizmu, te se čini da će 2024. dostići nivo kakav je imao 2019. godine.

Predviđa se da će se u siromašnim zemljama broj turističkih poseta smanjiti za 75 posto i to zbog malog broja vakcinisanih, dok će se u bogatijim državama, u kojima je veći broj vakcinisanih, broj turističkih poseta smanjiti za 37 posto.

Upozoreno je da će države poput Turske, Ekvadora, Južnoafričke Republike, Maldiva i Svete Lucije biti najviše pogođene. U izveštaju je navedeno da će turistički pad doprineti povećanju nezaposlenosti nekvalifikovanih radnika u celom svetu za pet posto. Upitnim smatraju od 100 do 120 miliona radnih mesta u turizmu, a uglavnom se to odnosi na mlade, žene i neformalne radnike, prenosi CNN.