Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je izjavila da je ideja da se Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno upiše na jednu od Uneskovih lista zaštite kulturnih dobara.

Prilikom obilaska pomenutog muzeja, ministarka je istakla da prvo treba da se završi neophodna studija i ocenila da je Sirogojno primer dobre prakse kako može da izgleda muzej na otvorenom i da se zaštiti kulturno nasleđe.

Kako je navela, opredeljena su sredstva za stalne popravke krovova ovih etno-kuća, koje izgledaju fantastično i neponovljive su u svetu. Muzej Staro selo treba da se povezuje sa međunarodnim organizacijama, a jedna od njih je evropska organizacija koja se bavi muzejima na otvorenom, čiji je član ovaj muzej. Cilj je da ova ustanova predsedava jedne godine toj organizaciji, kao i da ovde dođu strani stručnjaci da vide kako čuvamo kulturno nasleđe iz 19. i početka 20. veka.

Ideja je da se ovaj muzej predstavi u Kulturnom centru Srbije u Parizu kroz modni deo – ručne radove i džempere koji se prave u Sirogojnu.

Izvor: Turistički žurnal
Foto: sirogojno.rs