U Šumadiji je u toku berba borovnica, a sve je više mladih ljudi različitih profesija koji se odlučuju za uzgoj ovog voća.

Mladi tehnolog Vlada Luković, profesor u srednjoj školi u selu Lužnice, kod Kragujevca, zajedno sa roditeljima je pre četiri godine posadio borovnice na jednom hektaru. Ove godine vremenski uslovi su pogodovali, tako da su zadovoljni rodom.

Temperature su visoke, ima dosta sunca što doprinosi visokoj količini briksa, odnosno voćnog šećera u bobicama, biće slađe, a samim tim biće i veća potražnja za njima”, naveo je Vlada Luković.

Marija, koja je po zanimanju lekar, na porodičnom imanju ima zasade borovnica na pet hektara koji su u četvrtoj godini vegetacije, te očekuju odličan ovogodišnji prinos od tri do pet kilograma po biljci koje odlaze za izvoz u Rusiju i širom Evrope.

Zbog količine aminokiselina borovnica se koristi i u terapiji najrazličitijih bolesti, a sada su trenutno studije u toku koje nam pokazuju učinkovanost u terapiji šećerne bolesti i u terapiji predkancerogenih i kancerogenih stanja”, objasnila je Marija Nikolić iz sela Balosave kod Gruže.

Ima i mnogo studenata i starijih srednjoškolaca koji žele da kao berači sami zarade.

Očistio sam godinu i sada imam slobodnog vremena da zaradim malo para kako bih otišao na more da ne bih uzimao od roditelja”, kazao je Nikola Vukašinović, student iz Kragujevca.

Kako navodi student Marko Kostić, dobar berač za jednu smenu može da ubere 45 kilograma borovnica.

Pre samo četiri godine, u ovom delu centralne Srbije je bilo svega dva hektara pod borovnicama, a ove godine zasadi se prostiru na više od 200 hektara.

Izvor: eKapija
Foto: Pixabay