Kao kompanija koja se bavi distribucijom i marketingom čuvenih svetskih brendova, G3 Spirits grupa je jedan od vodećih predstavnika i distributera globalnih brendova alkoholnih pića u regionu. Za više od 20 godina uspešnog preduzetništva G3 Spirits je razvio i negovao kulturu sa duboko ustanovljenim vrednostima, koji vode njihov razvoj i tim u svakodnevnom poslu. O kompaniji, o tome koliko su zadovoljni postignutim rezultatima, za “100 najboljih u Srbiji” govori Aleksandar Živanović, marketing menadžer:

– Uspešno vođenje pažljivo odabranog i dobro izbalansiranog portfolija u okviru efikasne organizacije omogućava nam da ostanemo jedna od vodećih kompanija u regionu. Težeći ka stalnom napretku, naš cilj nije da postanemo najveći, već da ostanemo najbolji. Kako neprestana težnja ka kvalitetu nekada može, potpuno neočekivano, rezultirati pozitivno i u kvantitetu, govore podaci iz poslednjeg objavljenog izveštaja IWSR – globalnog vodećeg izvora informacija o tržištu alkoholnih pića.Taj dokument donosiocima odluka u najvećim svetskim kompanijama za piće pruža suštinske analize i uvid u tržište. Prema tom izvešaju, G3 Spirits u region Zapadnog Balkana postala je najveća distributerska kompanija u cenovnim segmentima Standard i Premium sa prodatih više od 3,8 miliona boca. Sada smo u situaciji da možemo najiskrenije da kažemo da smo jako zadovljni onim što smo do sada izgradili.

Po čemu ste prepoznatljivi na tržištu u Srbiji, ali i regionu?
Kao vodećim marketarima i distributerima sa fokusom na destilovanim alkoholnim pićima, naša misija je udruživanje snage internacionalno poznatih brendova sa našom lokalnom ekspretizom i poznavanjem potrošača. Naš miks inovativnosti, najboljih trgovinskih praksi i najviših organizacionih standarda generiše održivu vrednost za naše kupce i potrošače. Ono što dodatno izdvaja G3 Spirits je prisustvo preko sopstvenih organizacija na pet domaćih tržišta – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora – ali i preko saradnje sa eksluzivnim partnerskim kompanijama na tri izvozna tržišta – Albanija, Makedonija i Kosovo. Sa sedištem Grupe u Ljubljani i lokalnim menadžmentom svake kompanije, mi osiguravamo efikasnu kombinaciju centralizovanih rešenja i lokalne fleksibilnosti.

Šta vašu ponudu čini privlačnom ugostiteljima?
Naš portfolio proizvoda čine odabrani, međunarodno poznati brendovi, od žestokih pića, preko penušavih vina sve do bezalkoholnih premium pića bez kojih bi vrhunski kokteli bili nezamislivi. To nas i čini privlačnim tolikom broju ugostiteljskih objekata širom Balkana i što stvara neraskidive poslovne veze među nama.
Od brendova bih izdvojio Jagermeister, najprodavaniji liker na svetu. Zatim brendovi Brown Forman grupe kao što su Jack Daniels i Finlandia vodka, zatim William Grant & Sons sa Grants viskijem, pa Hendricks gin, najneobičniji džin na svetu. Istako bih i našu veoma bogatu ponudu penušavih vina, poput Piper Heidseick (jedan od nastarijih šampanj brendova na planeti), zatim Freixenet iz Španije, kao i Mionetto prosecco, naprodavaniji italijanski proseko.

Da li je poznavanje tržišta na lokalu bio ključ uspeha vaše kompanije?
Mišljenja sam da su dve stvari bile od ključnog značaja za uspeh kompanije: lokalna izuzetnost i regionalna povezanost. Naš lokalni menadžment sa svojim posvećenim timovima obebeđuje najbolje informacije o tržištu, odlične odnose sa kupcima i efektivan put izlaska proizvoda na tržište. Lokalna ekspertiza i fleksibilnost samostalnog reagovanja je ključna snaga naše regionalne organizacije. Sa druge strane, regionalna organizacija koristi širok spektar znanja, sposobnosti, iskustva i naboljih praksi. Stvarajući sinergiju i stalna usavršavanja, naš portfolio i organizacija će tako biti u mogućnosti da koristi tu regionalnu snagu dugoročno.

Koliko je pandemija virusa korona uticala na vaše poslovanje i kako ste se prilagodili promenama?
Kao industrija, direktno se oslanjamo na ugostiteljstvo kao primarni sektor za plasman proizvoda, koji nosi i do 70 odsto količinskog učešća u prodaji. Činjenica je da ugostiteljstvo jedva opstaje, tako da je i posledično negativan uticaj na nas veoma visok. Trudili smo se da se brzo prilagodimo novonastaloj situaciji, odnosno da fokus prebacimo sa ugostiteljstva na retail, odnosno na platforme za e- trgovinu. Zbog pandemije smo možda bili primorani da se odlučimo na neke promene malo ranije od očekivanog, ali smo zadovoljni poslovnim potezima koje smo napravili. Jedna od tih odluka u Srbiji je i strateško partnerstvo sa dugogodišnjim klijentom. Konačno to je rezultiralo sticanjem novog i ekskluzivnog distributivnog partnera za G3 spirits, i to podizanjem višegodišnje saradnje na novi viši nivo.

Koji su vam planovi za ovu godinu?
Finansijska konsolidacija, povećanje prodaje i sve to što i svaka druga kompanija očekuje i teži da napravi posle izazovnog perioda. Sa druge strane, želimo da pomognemo našim partnerima iz sektora ugostiteljstva da se što pre oporave i stanu na noge. Zato u okviru naših planova imamo i inicijativu koja se zove “Save the night” kroz koju nastojimo da na zanimljiv način finansijski podržimo sektor ugostiteljstva, kao i kreativne pojedince dajući im priliku da rade ono u čemu su najbolji čak i u ovim okolnostima.

Suzana Milošević