Prodaja novih lakih vozila širom sveta opala je za 6,3 posto u julu u odnosu na isti mesec 2020. godine, prema podacima kompanije LMC Otomotiv, provajdera globalnih procena za auto-industriju sa sedištem u Mičigenu.

Istovremeno, u prvih šest meseci 2021. godine, prodaja novih lakih vozila u svetu je zabeležila snažan skok od 22 procenta međugodišnje, prenosi Russia Today (RT).

Prema izveštaju, u julu je na globalnom nivou prodato oko 6,46 miliona autombila, što predstavlja pad od preko šest posto u poređenju s julom 2020. godine, kada je prema pokazateljima ove konsultantske kuće bilo prodato skoro 6,89 miliona jedinica.

“Nestašica poluprovodnika ukočila je oporavak prodaje vozila u Evropi nakon ublažavanja mera zaključavanja, dok je na zalihe u SAD manjak čipova uticao na skok prosečne cene”, ističe se u izveštaju.

Stručnjaci kažu da bi porast slučajeva zaraženih delta sojem korona virusa mogao da pogorša buduću prodaju u nekim delovima Azije.

Kina je ostala svetski lider po prodaji novih automobila sa oko 1,84 miliona jedinica u julu, iako je taj broj za gotovo 10 procenata manji nego u istom mesecu lani.

SAD su pale na drugo mesto, pri čemu je tamošnja prodaja novih automobila zabeležila međugodišnji rast od 3,2 procenta na skoro 1,27 miliona jedinica. Prema izveštaju LMC-a, nizak nivo zaliha je i u julu uticao na američko tržište novih vozila.

“Većina globalnih brendova je pretrpela pad u odnosu na prošlu godinu usled problema sa snabdevanjem proisteklim zbog globalnog nedostatka čipova, dok su kineski brendovi, poput GAC Motora, Greit Vola i Čangana, nastavili da beleže dobre rezultate”, izvestili su analitičari LMC-a.

Ova kompanija procenjuje da će ubrzano širenje delta soja u Kini i pooštravanje mera ograničenja predstavljati rizik za ekonomsku aktivnost i prodaju novih vozila.