Prodaja “Teslinih” vozila u Kini oštro je pala u julu, prema izveštaju Kineskog udruženja trgovaca automobilima (CPCA), što po oceni američke tv-mreže CNN nagoveštava da američka kompanija gubi “tlo pod nogama” na najvećem svetskom tržištu tradicionalnih i električnih vozila.

Kako je saopšteno iz CPCA, “Teslina” prodaja u Kini je opala u julu za gotovo 70 odsto u odnosu na prethodni mesec, na pala 8.621 automobila.

Međutim, izvoz automobila proizvedenih u “Teslinoj” fabrici u Šangaju skočio je prošlog meseca na 24.347 jedinica u odnosu na 5.017 automobila izvezenih u junu. To znači da je ukupna prodaja “Teslinih” vozila proizvedenih u Kini generalno opala za manje od 1 odsto, navodi CNN, prenosi Tanjug.

Kritičari kažu da je nagli pad prodaje kineskim kupcima još jedan signal sve većih problema s kojima se “Tesla” suočava u toj zemlji. Navode u tom kontekstu jačanje konkurencije kineskih proizvođača električnih vozila i loš publicitet koji prati “Teslu” u poslednje vreme, uključujući opoziv gotovo svih automobila proizvedenih u Šangaju.

Kompanija se takođe suočila sa protestima “Teslinih” kupaca na ovogodišnjem salonu automobila u Šangaju zbog lošeg kvaliteta automobila i raznih bezbednosnih problema koje su konstatovali kineski regulatori.

U ukupnoj julskoj prodaji električnih automobila u Kini, “Tesla” je imao udeo od samo 3,9 odsto u odnosu na 12,6 procenata u junu, izjavio je analitičar Gordon Džonson, jedan od najoštrijih kritičara kompanije. Prema njegovim rečima, ovaj pad pokazuje da se “Tesla” suočava sa sve žešćom konkurencijom kineskih startapova na tržištu elektičnih vozila.

“Sve u svemu, sada je izgleda jasno da je ‘Tesla’ predimenzionirao kineske kapacitete u poređenju sa domaćom potražnjom, što će rezultirati daljim smanjenjem cena i pritiskom na marže”, ocenio je Džonson, dodajući da bi to trebalo da zabrine investitore.