Zlatibor je najposećenija planina u Srbiji, a proteklih godina se radilo na važnim projektima kako bi se privukao veliki broj posetilaca.

Kako najavljuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, vreme je da se Zlatibor upiše na svetsku mapu najvažnijih turističkih destinacija.

U planu je da se u narednom periodu Zlatibor pozicionira kao baza za pripremu sportista najvećih sportskih klubova, ali i da se svetu predstavi kao novi centar svetskih kongresnih dešavanja koji bi svojim sadržajima mogao prevazići i poznati Davos.

“Novim sadržajima ćemo čak prevazići Davos, jer nam mogućnosti to dopuštaju, posebno kad je reč o održavanju međunarodnih kongresa. Posle Beograda, Zlatibor je jedina destinacija u Srbiji koja može da primi više od hiljadu učesnika nekog međunarodnog skupa. Da nije pandemije koronaviursa, Zlatibor bi napravio ogroman iskorak i u kongresnom turizmu. S druge strane, brojni su zahtevi sportskih ekipa da im se omogući komfor i posebni tereni i mi se upravo pripremamo za tu vrstu sportske ponude. S jedne strane Davos, s druge Antalija, a u sredini je Zlatibor, koji ima sve mogućnosti za razvoj. Ima prostor, klimatske uslove, nadmorsku visinu, a poznati smo po izuzetnoj hrani i gostoprimstvu. Bog i priroda su mnogo učinili za nas, a mi bi trebalo da se potrudimo da to ne uništimo”, izjavio je Stamatović u intervjuu Zlatiborskim vestima.

Kako navodi Stamatović, Vlada Srbije je već obezbedila 8 miliona evra za izgradnju novog sportskog kompleksa za koji već postoji projekat, a očekuje se i skori zavšetak idejnog rešenja.

“Sportski centar Zlatibor gradićemo na parcelama od hotela Tornik prema podnožju i za to postoji idejno rešenje. U toku je izrada projekta, a potom ćemo raspisati tender za izvođača radova, da bi naredne godine počela gradnja. Procena je da bi trebalo još oko 5 miliona evra da bi se projekat završio. Kompleks će imati petnaest otvorenih sportskih terena i time nismo mogli da udovoljimo domaćim i inostranim klubovima za pripreme pred takmičenja. U novi, moderan sportski kompleks prebacićemo neke sadržaje iz dvorane Švajcarija, gde je planirana izgradnja zatvorenog multifunkcionalnog terena, koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope. Taj prostor mogao bi da se koristi za koncerte i druge manifestacije, ali i za utakmice do ranga evropskog prvenstva”, istakao je Stamatović.

Cene građevinskog zemljišta na Zlatiboru neprekidno rastu.

“Primera radi, Opština je oglasila prodaju parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25 000 evra po aru, a na licitaciji dostigla je iznos od 75 000 evra! Osim te, prodali smo i još neke parcele po ukupnoj ceni od 9 miliona evra, što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu, koji je iznosio 7,5 miliona evra. Zlatna gondola nam je otvorila nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko uređenje ulažemo u nove razvojne projekte”, zaključio je Milan Stamatović.

Izvor: eKapija
Foto: Vikipedija