Kroz Naučno-tehnološki park (NTP) je prošlo ili prolazi više od sto kompanija. Na čelu parka je žena – Gordana Danilović Grković, iskusni menadžer, ispred 850 angažovanih inženjera koji razvijaju 110 inovativnih proizvoda i usluga, a našli su kupce u 40 zemalja. U isto vreme je obučeno i 500 mladih i potencijalnih preduzetnika, dok je više od 3.500 studenata imalo priliku da se upozna sa tehnološkim preduzetništvom.

Priča o Naučno-tehnološkom parku na beogradskoj Zvezdari može da ukaže na dalje tokove biznisa. Moderna staklena zgrada je adresa na kojoj ambiciozni mladi svet pretvara svoje zamisli i inovacije u korisne projekte i značajne poslove. U to šta rade i kako izgleda moderno carstvo znanja i dobrih ideja je moglo da se uveri najmanje 15.000 posetilaca, koji su u ovo zdanje ušli u proteklih pet godina, od đaka na ekskurziji do ambasadora mnogih zemalja.

“Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima uspeli smo da dobijemo program i sredstva kojima u naredne tri do četiri godine možemo da podržimo ubrzan razvoj oko 100 startap kompanija. To znači da ćemo imati više ciklusa ovog programa, od po šest do osam meseci, gde svi naši mladi timovi ili kompanije koji imaju ideju za razne inovacije mogu da se prijave, a potom prođu sa mentorima opsežne treninge biznisa i desetak najboljih u svakom ciklusu dobiće 15.000 švajcarskih franaka za dalji razvoj”, ističe Gordana Danilović Grković, dodajući da će se osim Beograda program proširiti i u regione Niša i Čačka.

Zbog saradnje sa Švajcarcima u NTP-u su morali da se naviknu na švajcarske standarde, da ih dobro nauče i primene. To u realizaciji projekta znači da se dobrim delom primenjuje i švajcarsko zakonodavstvo, a da se izbor najboljih inovacija obavlja kao i u svakom sličnom inostranom programu.

“Imamo i dodatnu podršku od Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu, koji će biti ovde uz nas i podučavati ih kako se ta svojina štiti, a oni najbolji mogu da računaju da će im inovacija biti zaštićena na međunarodnom nivou”, kaže direktorka.
Nauka i obrazovanje su ogroman izvor potencijala i Srbija je u svim studijama i istraživanjima u tome visoko ocenjena, napominje ona, ali konstatuje da je Srbija slaba u komercijalizaciji inovacija.

“Ne smete početak razvoja inovacije pustiti da čeka godinama, jer će vas neko drugi na tržištu preteći”, dodaje direktorka napominjući da је srednjoškolac Nikola Krstić, pobednik takmičenja za inovacije, još maloletan došao kod njih sa grubo postavljenom formom rukavice za slabovide. Danas studira računarstvo, a u međuvremenu je dobio i grant Inovacionog fonda da izum finišira. Uspeo je zahvaljujući Naučno-tehnološkom parku.
Devojke su u inovacijama po definiciji u manjini, a tako je i među onima koji predvode timove u Naučno-tehnolokom parku, iako ovom ustanovom rukovodi nesumnjivo vrlo preduzimljiva žena.

Кada je 2015. godine, posle 26 godina, okončana gradnja staklenog modernog zdanja na Zvezdari, Gordana Danilović Grković je mogla da ponudi model podrške iz biznis inkubatora ne bi li sve manje mladih poslovnu sreću tražilo u inostranstvu.
– Toliko dugo je ova zemlja čekala taj NTP na Zvezdari da te 2015.godine mi, kao tim, nismo imali pravo na grešku – zaključuje ona.

Кoliko je tim koji vodi NTP na Zvezdari uspeo, najbolje govore brojke o kompanijama, izvozu, podrška švajcarske vlade, kao i to da oni koji ovde prođu kasnije uspeju u inostranstvu. Razvojni sektor, po pravilu, ostavljaju u Srbiji i ovde zapošljavaju i privređuju. Model se širi na druge regione, ulaganjem Vlade Srbije u izgradnju i otvaranje drugih NT parkova, kao i prenosom znanja i iskustva sa Zvezdare u Niš i Čačak.

Đ. Popović