Pay Spot je bio prva kompanija u Srbiji koja je pored Pošte omogućila platni promet 2016. godine. Ovog juna proslavili su peti rođendan. Osim uplate gotovog novca, danas se bave i prenosom novčanih sredstava u zemlji, slanjem i prijemom novca iz inostranstva, uslugama povrata poreza. Ipak, osnivač i direktor kompnije Dubravka Bjekić ni tu ne staje. Ova hrabra preduzetnica još mnogo toga ima u planu.

Danas Pay Spot postavlja nove domete, unapređuje i proširuje ponudu platnih usluga za svoje klijente i zastupnike. Sarađuju sa svetskim tržišnim liderima i, kako direktorka Bjekić kaže, ponosni su što kao domaća kompanija, mogu građanima da ponude usluge koje im olakšavaju i unapređuju poslove i svakodnevicu.

– Osim platnog prometa, pre tri godine smo počeli da radimo međunarodni promet sklopivši ugovor sa sa kompanijom Continental Exchange Solutions, Inc. dba RIA Financial Services. Time smo postali administrator i nosilac franšize, odnosno poslova RIA novčanih doznaka. Ujedno, imamo sklopljen ugovor sa ruskom korporacijom Credit Union „Payment Centar” – Golden Crown International Money Transfer, te smo postali administrator i nosilac poslova KoronaPay novčanih doznaka.

Bavimo se i uslugom povratka poreza na dodatu vrednost, koja može biti izvršena u gotovom novcu ili uplatom na račun fizičkog lica, na osnovu vaučera komapnije Planet tax Free. Mogu da kažem i da će Pay Spot platna institucija uskoro omogućiti fizičkim licima nerezidentima EU povraćaj poreza na dodatu vrednost za robu (ili usluge) kupljenu u inostranstvu u saradnji sa kompanijom Global Blue – otkriva Bjekić.
Put do uspeha bio je dug. Ova hrabra žena počela je sa iznajmljenom kancelarijom i nekoliko zaposlenih. Znanjem i verom u sebe uspela je da napravi kompaniju u kojoj danas radi 136 zaposlenih, a usluga uplate novca moguća je na 1.300 lokacija u zemlji.

Za “100 najvećih” otkriva gde je i kako videla šansu za razvoj svog biznisa.
– Godinama sam radila kao bankar i videla sam koji su najveći problemi sa njihovog stanovišta. Odluke su se donosile usporeno, stvari zavisile od drugih. Jasno sam sagledavala potrebe tržišta. Banke su se povlačile iz manjih sredina, nije im bilo isplativo da imaju poslovnice. Ostajala je samo Pošta, a nekoliko službenika nije bilo dovoljno da raznosi poštu, uručuje pakete, bavi se platnim prometom. Videla sam šansu i odlučila sam da probam. Kao samohrana majka dvoje dece, kojoj je muž poginuo kada je drugo dete imalo samo šest meseci, naučila sam da se borim. Nisam imala luksuz da se oslanjam ni na koga, sve sam morala sama. Nisam sumnjala u uspeh ni u preduzetničkim vodama! – navodi ova hrabra dama.

Priznaje da joj je najteže bilo u početku. Ipak, nije se predavala. Kako je posao rastao, dolazili su novi kadrovi. Napravila je, kako kaže, sistem koji njoj odgovara. U tom sistemu gde svako ima svoja ovlašćenja i zaduženja, ona upravlja “ženskom racionalnošću”.

– Uvek se vodim racinalnošću, to je recept za uspeh, kao i ljudi. Zaposleni su u mojoj kompaniji najbitniji i svi oni vole svoj posao. Mora da im bude stalo, jer onda ćemo svi zajedno uspeti. Ne dopuštam da ih posao pregazi, da budu pod stresom, jer onda greše. Morate imati pouzdane saradnike, na koje prebacujete deo posla i koji taj deo znaju bolje od vas. Oni su tu da se bave detaljima, a ja razvojem kompanije. Zato sam i najponosnija na one koji ovde rade, jer je teško doći do kvalitetnih saradika i zadržati ih. Kod nas je prosečna neto plata 1.000 evra, jer samo tako će zaposleni ostati u kompaniji koja se razvija, ali i u kojoj rastu zarade – jasna je direktorka Bjekić.

PaySpot sarađuje i sa velikim sistemima, poslovnim bankama, velikim osiguravajućim kućama.

Kako Dubravka Bjekić kaže, neke poslovne banke su prepoznale potencijal platnih institucija. Drugi deo banaka je svoju strategiju usmeravao ka digitalno orijentisanim korisnicima i stimulisao ih ka online uslugama, kako bi ih izmestili iz filijala.

– Mi se obraćamo nešto drugačijoj populaciji. Onima koji nisu toliko orijentisani ka digitalu, onima koji nisu vidljivi finansijskom sektoru – nemaju račune u bankama, a zaradu dobijaju na drugačiji način. Naši korisnici su i penzioneri, oni kojima je iz nekog razloga potrebna potvrda o uplati, ali i oni koji žele da sve račune plate na jednom mestu. Ovo poslednje, omogućava nam široka mreža partnera, sa kojima sklapamo ugovore, a koji već imaju svoj biznis i koji su stekli poverenje sugrađana – pojašnjava naša sagovornica.

Iako je pandemija virusa korona uticala na celokupno tržište, na Pay Spot se nije odrazila u velikoj meri. Zbog gužvi u bankama i Poštama, a u želji da izbegnu redove, sve više je bilo onih građana koji su koristili njihove usluge. Ipak, pandemija je usporila razvojne planove. Ova kompanija sada želi da dobije dozvolu Narodne banke da sami rade kredite, ali i dozvolu za institucije elektronskog novca. Ono što je sigurno za 2021. jeste potpisivanje ugovora sa China UnionPay, kojim će dodatno proširiti mrežu usluga međunarodnog prometa.

Suzana Milošević