Odlične kompanije izrastaju iz odličnog liderstva, zajedničko svim izvrsnim liderima je da istinski menjaju sebe, svoje mikro i makro okruženje i da ne zaboravljaju da zasluge za uspehe podele sa svojim timom.

To je poruka sa svečanosti povodom dodele priznanja u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori 2021, kroz koju su sumirani rezultati rangiranja najuspešnijih crnogorskih preduzeća u 25 kategorija. Projekat je inicirala kompanija BI Consulting uz podršku Privredne komore Crne Gore, uz generalno pokroviteljstvo NLB banke Podgorica i u organizaciji agencije za tržišne komunikacije BI Communication.

Direktorica projekta 100 najvećih u Crnoj Gori Ljiljana Burzan Nikolić je poručila da se istinsko „liderstvo vodi vizijom i odgovornošću, a ne moći“.

„Neko ga izabere, a neko bude uvučen u tu važnu ulogu, ali ono što je zajedničko svim izvrsnim liderima jeste da su oni ti koji istinski menjaju: sebe, svoje mikro i makro okruženje. Oni idu prvi, krče put i pomažu onima koji ih slede da i sami pronađu svoj put do liderstva“, jasna je Burzan Nikolić.

Istakla je da pravi lideri nikada neće zaboraviti da zasluge za svoje uspehe podele sa svojim timom.

„Ne štedim reči hvale za svoj BI Communication i BI Consulting tim i sve saradnike na projektu i ovim putem ih pozdravljam i poručujem da se ponosim zajedničkim uspehom. Ali tim 100 najvećih ste i vi, dragi prijatelji. Jedni druge pratimo, podržavamo i podstičemo da budemo još uspešniji“, rekla je Burzan Nikolić.

Izlaganje je završila citatom Džona Maksvela: „A leader is one who knows the way, goes the way and shows the way”, a njena poruka je” Let’s be even better next year! Becouse that is our way“.

Priznanje u konkurenciji mikro preduzeća po broju zaposlenih dobio je ASP MONTENEGRO, po prihodima preduzeće FLYSTAR FLIGHT SUPPORT, a po ostvarenoj neto dobiti SAFETY & CONSULTING AGENCY, svi iz Podgorice.

U konkurenciji malih preduzeća na prvom mestu po broju zaposlenih je preduzeće GUARDIAN WORLD, po prihodima preduzeće CARLSBERG MONTENEGRO, a prvo mesto po ostvarenoj neto dobiti preduzeće DOMEN, takođe, svi iz Podgorice.

U konkurenciji srednjih preduzeća na prvom mestu po broju zaposlenih je podgorički TOBACCO S PRESS, po prihodima FARMEGRA iz istog grada, a po neto dobiti preduzeće ROAMING MONTENEGRO iz Nikšića.

Među velikim preduzećima najveći poslodavac je kompanija VOLI TRADE iz Podgorice, najveće prihode ostvarila je ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD NIKŠIĆ, dok je najprofitabilnija kompanija podgorički BEMAX.

Po delatnostima, na prvom mestu u delatnosti Trgovina i ove godine je kompanija VOLI TRADE, u delatnosti Hotelijerstvo prvorangirana je kompanija HOTELS GROUP MONTENEGRO STARS Budva, u delatnosti Upravljanje nekretninama DELTA M CG Podgorica.

U delatnosti Revizija i računovodstvo priznanje je dobio podgorički PRICEWATERHOUSECOOPERS, u delatnosti Građevina BEMAX, u delatnosti Hrana i piće MESO-PROMET iz Bijelog Polja, u delatnosti Ostala proizvodnja i prerada nikšićki UNIPROM, u delatnosti Telekomunikacije MTEL, u okviru IT delatnosti COMTRADE DISTRIBUTION, u delatnosti trgovine naftom i derivatima JUGOPETROL, u delatnosti Farmacija GLOSARIJ i u delatnosti Medicinskih usluga Poliklinika HIPOKRAT, svi iz Podgorice.

Priznanje za najveću rastuću kompaniju dobio je GLOSARIJ.

Nagrade su uručili predstavnik NLB Banke u Podgorici Dino Redžepagić, predstavnik Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, predstavnica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, predstavnik Telenora Branko Mitrović, predstavnica Uniqa osiguranja Nela Belević i predstavnik BI Consultinga Ratko Nikolić.