Android ima mnogo širu i veću bazu korisnika, kada su u pitanju instalirani uređaji, u poređenju sa Apple iOS-om. Uprkos tome što Apple upravlja manjim delom tržišta, kompanija iz Kupertina je zapravo vodeća po zaradi na tržištu telefona, prema navodima iz istraživanja kompanije Counterpoint Research.

Prema izveštaju, tokom drugog tromesečja 2021. godine Apple je uspeo da ostvari 75 odsto operativne zarade na tržištu telefona i 40 odsto prihoda. To je uprkos činjenici da Apple drži samo 13 odsto globalne isporuke mobilnih telefona. Counterpoint sugeriše da je razlog toga snažan brend kompanije – uprkos visokim cenama iPhone-a, korisnici ih i dalje kupuju.

Izveštaj takođe napominje da je prihod od 40 odsto nešto niži u poređenju sa onim što je ostvareno tokom četvrtog tromesečja 2020. godine, kada je Apple-ov udeo u prihodu na tržištu telefona iznosio 50 procenata.

Potrebno je istaći da ovi proračuni i brojke nisu službeni, jer Apple ne deli podatke o prodaji ili isporuci svojih iPhone uređaja, pa je pomenutu statistiku najbolje uzeti kao nominalnu vrednost.