Prvog oktobra, u prisustvu visokih zvaničnika iz Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Republike Srbije, održana je svečana ceremonija i otvoren je Paviljon Republike Srbije na „Dubai EKSPO 2020“ kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“ Tatjana Matić.

“Želja nam je da se Srbija svrsta u red zemalja koje prednjače u inovacijama, ali i u ekonomskim uspesima”, istakao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naglasivši da je privilegija za našu državu, i njega lično, što nam je ukazana čast da se predstavimo svetu u najlepšem svetlu.

“Srbija je zainteresovana za razvoj savremenih tehnologija i ideja zasnovanim na poslednjim globalnim trendovima, što je još jedan od naših najznačajnijih prioriteta, koji u isto vreme predstavlja i sektor sa najbržim razvojem u Srbiji. To je i razlog što u potpunosti prepoznajemo nameru organizatora svetske izložbe ‘EKSPO’ i naših domaćina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, da ‘inovacije i povezanost’ istaknu kao temu ove izložbe“, naglasio je Vučić.

On je dodao da se kao rezultat ovih napora, u brojnim izveštajima i analizama koje su sačinile relevantne institucije širom sveta, Srbija ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijama i u pokretanju digitalnih rešenja i koncepata.

„Verujemo da su inovacije i kreativnost kroz saradnju među narodima jedini način da se prevaziđu sadašnji i budući izazovi sa kojima se svi suočavamo, poput ekološke i ekonomske krize, globalne pandemije, pa čak i političkih tenzija“, dodao je Vučić.

Zahvaljujući sveobuhvatnim društveno-ekonomskim merama i strategijama, Srbija je, kako je rekao, postala najbrže rastuća privreda u regionu koju odlikuje ubrzan priliv stranih investicija i povećanje obima trgovinske razmene.

Vučić se osvrnuo i na nekoliko važnih pokazatelja razvoja i napretka naše zemlje.
„Srbija je 2020. imala jednu od najstabilnijih ekonomija u Evropi. Na osnovu naših procena, privredni rast do kraja tekuće godine iznosiće sedam odsto, dok na osnovu procene MMF-a rast BDP-a će iznositi šest odsto. Naša zemlja u 2020. godini uspela je da privuče 62 odsto od ukupnog obima stranih investicija u čitavom regionu“, istakao je Vučić.

Paviljon Srbije je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić uz multimedijalni performans inspirisan drevnom vinčanskom kulturom, a čiji je glavni akter baletski umetnik Dejan Kolarov. Simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, još iz vremena revolucionarne vinčanske kulture, koja je i inspirisala nastup Srbije, impozantni Paviljon Republike Srbije na „EKSPO Dubai 2020“ je zvanično otvoren.

„Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju koja je pod rukovodstvom predsednika države gospodina Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji“, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO Dubai 2020“ Tatjana Matić.

Matić je čestitala domaćinima na izrazito visokim standardima u organizaciji najvećeg planetarog događaja u istoriji tokom kojeg se očekuje čak 25 miliona posetilaca.

Prijateljski odnosi Republike Srbije i UAE utemeljeni su u dugogodišnjoj plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, a činjenica da se nalazimo u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i da će Paviljon Srbije, sa ukupnom površinom od gotovo 2000 kvadratnih metara, biti jedan od dominantnijih paviljona na panorami EKSPO-a, još više potvrđuje bliskost naše dve zemlje i dodatno je prilika da se ovi odnosi učvrste.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Nastup Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – platforma Srbija stvara, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

Svetska izložba ,,EKSPO 2020 Dubai’’ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod sloganom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”. Srbija će tokom šest meseci izložbe pod sloganom ,,Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine.

Izvor i foto: Serbia Creates