Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će „do kraja godine“ češka kompanija Škoda početi proizvodnju tramvaja u tom gradu.

Kako je prenela Gradska uprava, Dašić je naveo da se tom investicijom u MIND parku obezbeđuju nova radna mesta, kao i „nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv i razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima“.

– Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje jer smo razgovarali sa potencijalnim investitorima iz celog sveta – naveo je gradonačelnik koji je u poseti srpskom paviljonu na izložbi EXPO 2020 u Dubaiju.

Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedan je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu, a u Kragujevcu planira proizvodnju trakcionih motora i inženjering, kao i proizvodnju kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi.

Potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe Zdenek Majer kazao je da „visoko cene“ znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koje kako je ocenio, može da im osigura dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region.

– Pored povećanja proizvodnje kapaciteta Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila – naveo je Majer.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, a druge kompanije su u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.