Mercedesova zvezda je verovatno jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova na svetu.

Ovakvog kakvog ga danas poznajemo, debitovao je pre 100 godina.

Vraćamo se u 19. vek. Već 1899. austrijski privrednik Emil Jelinek dao je ime po svojoj ćerci Mercédès vozilima Daimler-Motoren-Geselšaft (DMG), koja je koristio u moto-sportu i prodavao. Godine 1902. registrovao je ime na službenom pečatu.

Kasnije, tačnije 5. novembra 1921. godine, firma Daimler-Motoren-Geselšaft (DMG) podnela je patentnom zavodu zahtev za zaštitu modifikovanog modela koji predstavlja zvezdu zatvorenu u oblik kruga.

Za registraciju dizajna je bilo potrebno do dve godine. Konačno, 1923. godine službeno je odobren i počeo je ponosno ukrašavati prednje strane tadašnjih modela.

Najčešće je logotip montiran na vrhu hladnjaka. Ubrzo se pojavio i na drugim delovima.

Nakon uspostavljanja zajedničkih interesa između Benza i Daimlera u sklopu korporativnog spajanja 1924. godine, amblemi dveju najstarijih proizvođača automobila stajali su jedan pored drugog. Godinu dana kasnije kombinovani su u obliku trokrake zvezde s lovorovim vencom i natpisom Mercedes-Benz.

Ovaj oblik označavanja Daimlerovih automobila poznat je do danas. Ipak, najprepoznatljiviji i najčešće korišćeni uzorak je zvezda u krugu, jasno povezana s brendom Stutgart.