Gradovi/opštine i biznis u Srbiji

Svaki grad i svaka opština imaju svoje prednosti i potencijale, ali često se dešava da oni nisu prepoznati od strane investitora. Zašto su neke od opština uspešne, a neke ne? Zašto neke opštine s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih? Odgovore na ova pitanja ćemo dati uz pomoć opsežne studije pod nazivom „Gradovi/opštine i biznis”

Lokalna poslovna inicijativa

Jedinstveni projekat, koji je od posebne važnosti, kako za lokalne zajednice, tako i domaće privrednike, biće baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u Srbiji i pokazateljima poslovanja najuspešnijih kompanija. Predstavićemo biznis karte gradova i opština, kao i kompanije koje su nosioci razvoja svojih lokalnih zajednica u Srbiji. U prilogu u štampanom specijalnom izdanju „100 najvećih u Srbiji” po prvi put će se predstaviti istraživanje i mapiranje privrednih potencijala namenjeno domaćim i stranim privrednicima, lokalnim zajednicama, institucijama, ekonomskim odeljenjima ambasada i široj javnosti, a sve u cilju privlačenja investicija u realni sektor i otvaranja novih radnih mesta.

Metodologija

Lokalni ekonomski razvoj ima svoje specifičnosti, na osnovu kojih su razvijena tri specifična indikatora s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou. Na osnovu ovih pokazatelja dodeliće se i „Kruna razvoja privrede Srbije” za lokalne zajednice.
Prvi indikator

Rast izvoza

Ovi podaci će predstavljati osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa posmatranog područja imaju najveći rast izvoza u periodu od 2018. do 2019. godine, a koje pri tome imaju obim izvoza veći od proseka u Srbiji.
Drugi indikator

Broj privrednih subjekata
na 1000 stanovnika

Opštine koje su imale najviše vrednosti broja preduzeća na 1000 stanovnika razvrstane su u tri podkategorije (do 500, od 500 do 1000, te preko 1000 privrednih subjekata). One koje imaju rast broja firmi u periodu od 2018. do 2019. godine biće kandidovane za nagradu.
Treći indikator

Ostvareni ukupan prihod

Na osnovu postojećih podataka o prihodu preduzeća posmatrano na lokalnom nivou i broja zaposlenih u privredi u periodu od 2018. do 2019. godine, dobijeni su podaci o prosečnom prihodu preduzeća po jednom uposlenom. Ovi podaci predstavljaju osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa posmatranog područja imaju najveći prosečni prihod po zaposlenom, uz uslov da su zadržale rast zapošljavanja i prihoda.

100 najvećih u Srbiji

Adresa: Koste Glavinića 2, Beograd, Savski venac, Srbija
Email: [email protected]
Telefon: +381 11 40 290 37
Website: 100najvecih.rs

Prijavite se na našu email listu da bi ste dobijali blagovremena obavještenja o projektu
100 najvećih u Srbiji.

    Copyright: 100 najvećih Srbija. Izjava o privatnosti / Privacy policy. Developed by: Wire, Creative Digital Agency